Steenhopenweg 3 | 9533 PN Drouwen
+31 (0) 599 564 447
 Terug naar Nieuws.

Schade door engerlingen

In gras kunnen verschillende ziekteplagen voorkomen. Een veel voorkomende plaag is de aanwezigheid van engerlingen. Een engerling is een larve van de bladsprietkever. De bekendste kevers zijn: de meikever, de junikever en de rozenkever.

 

 

De eieren van de kever worden net onder de grasmat gelegd op een diepte van 5 cm. De uitkomende larven zijn ongeveer 2 tot 4 cm lang, zijn beige-wit gekleurd met een bruine kop en hebben 3 paar poten. Engerlingen vreten aan de ondergrondse delen van de grasplant.
In de periode tussen juli en september kan de vraatschade zulke vormen aannemen, dat hele delen van het gazon afsterven.

Molwerenddoek heeft ook een functie tegen engerlingen. Wij raden aan om het doek 5 à 10 cm onder het gras aan te brengen met een overlapping van 10 cm. Redenen hiervoor zijn dat men in de toekomst geen hinder ondervindt bij het verticuteren en het verbreken van de levenscyclus van engerlingen.

Doordat eitjes in de bovenste 5 cm gelegd worden en de larven daarna niet de diepte in kunnen bij vorst, vriezen de larven dood. Ook kan de eventueel bestaande populatie niet aan de oppervlakte komen om zodoende schade aan te richten.